2. Üzemeltetési költségek és garanciák

Egy forditottozmózis víztisztító készülék az üzembe helyezést követően rendszeres karbantartást igényel.

Ahogyan egy autóban rendszeres időközönként cserélni kell a motorolajat, ehhez hasonlóan egy víztisztító készülékben is rendszeresen szűrőbetéteket és membránt kell cserélni, és a szűrőházakat és csöveket is illik alkalmanként tisztítani és fertőtleníteni.

Ezeket a karbantartásokat rendszeresen (általában évente) szükséges elvégezni.

Ez azt jelenti, hogy a költségek számbavételekor sokkal nagyobb súllyal kell figyelembe vennünk a karbantartási költségeket, mint a készülék árát, hiszen a készüléket csak egyszer kell megvásárolni, a karbantartásokra azonban minden évben költeni fogunk.

Nézzük meg, mik azok az apró részletek, amelyek nem kerülhetik el a figyelmünket.

a) Vannak olyan cégek, amelyek egyetlen marketing eszközüknek a minél alacsonyabb árak kommunikálását tekintik.

Ilyen esetben azonban nem árt, ha a legapróbb részleteknek is utánajárunk, és mindennek utánaszámolunk.

Több cég reklámoz jól hangzóan 12 - 13.000,- Ft körül előszűrő készletet, melyet évente kell cserélni. Így a felületes szemlélőnek az a benyomása támadhat, hogy a készülék éves fenntartása nagyságrendileg tízezer forintos költséggel jár.

Azt azonban már nem mindig említik, hogy ez az összeg csak az előszűrők ára, amire még rá kell számítani a kiszállás és a munkadíj költségét, amely együttesen, Budapesten kb. 10.000,- Ft. Ezen kívül általában minden harmadik évben (gyengébb minőségű membrán esetén 2 évente) az olcsónak tűnő előszűrő készleten kívül a membránt is cserélni kell, ami körülbelül 25.000,- Ft.

Így az igazi meglepetés a második vagy harmadik évben érhet bennünket, amikor a membrán is cserére szorul, ekkor ugyanis a számla a következő képen alakulhat: szűrőkészlet 12.000 + membrán 25.000 + kiszállás 5.000 + munkadíj 5.000 = összesen 47.000,- Ft ! Egy esetleges vidéki helyszín esetén ez az összeg még megemelkedhet egy 50 forint per kilométeres vidéki tarifával oda-vissza.JAVASLAT! - Olyan kereskedőt keressen akinél nem érhetik kellemetlen meglepetések. Erre a legcélszerűbb megoldás, ha a készülékek árai, mind pedig a karbantartási díjak tartalmazzák a kiszállási és munkadíjakat is. Talán a legjobb variáció az általánydíjas karbantartás, ami azt jelenti, hogy a költségek előre tervezhetőek, nincsenek extra kiadások a membráncsere, vagy esetleges meghibásodás esetén sem!

Amennyiben talál olyan partnert amely mind efelett még GARANCIÁT is válal a készülékre és szerelésre egyaránt, akkor ezt a szempontot kipipálhatja.