1. Kiszállítással és a beszereléssel kapcsolatos kérdések

A legelső dolog, amit figyelembe kell vennünk vásárlás előtt, hogy az adott készülék ára vajon tartalmazza-e a kiszállítási és beszerelési díjat, illetve az adott forgalmazó cég kompletten, beszereléssel együtt vállalja-e a készülék átadását az otthonunkban.

Abban az esetben, ha a megadott ár nem tartalmazza ezeket a szolgáltatásokat, akkor a készülék vételára ugyan kedvezőbbnek tűnhet, de ilyenkor - mindamellett, hogy ez plusz költséget jelent -, egyéb problémákat is fölvet, amelyekkel számolnunk kell:


Plusz költségek - A legtöbb esetben amikor a készüléket reklámozzák a megadott ár csak a készülékre vonatkozik és nem tartalmazza a kiszállítás és üzembe helyezés költségeit.

Ilyenkor Önnek három választása van.

a) Az egyik lehetőség, hogy saját maga szereli be a készüléket, melyhez vízvezeték szerelő szerszámokra, tömítőanyagokra és alapvető vízvezeték-szerelői ismeretekre lesz szüksége.

b) A második lehetőség, hogy megvásárolja a készüléket, majd a szereléssel megbíz egy vízvezeték-szerelőt.

c) A harmadik lehetőség, ha a forgalmazó cég fölajánlja, hogy egy általuk megbízott szerelővel szereltetik be a készüléket. Ebben az esetben általában külön fölszámításra kerül a kiszállási díj, vidéki szerelés esetén külön vidéki kilométerdíj és a munkadíj. Ezek együttesen 20.000-, vidéki szerelés esetén akár 40.000,- Ft-tal is megnövelhetik a költségeket!


Egyéb problémák - Abban az esetben, ha a forgalmazó nem beszerelve adja át a készüléket az Ön otthonában, további megfontolandó kérdés, hogy egy esetleges meghibásodás, vagy szivárgás esetén Ön kinél fogja tudni érvényesíteni a garanciát.

Egy szivárgás esetén ugyanis a forgalmazó első kérdése az lesz, hogy miért szivárog a készülék? Valóban a készülék hibásodott meg, vagy csak a szerelő kötötte be szakszerűtlenül a csatlakozásokat? Kit terhel a garanciális felelősség? A forgalmazót? Vagy esetleg azt a szerelőt, aki beszerelte a készüléket?

Amennyiben a felelősség kérdése tisztázható, és egyértelmű hogy a készülék hibásodott meg, ebben az esetben a forgalmazó - mivel ő csak a készüléket adta el Önnek -, a garanciát is csak az üzletben fogja érvényesíteni.

Ez egy nehéz helyzet, ugyanis a beépített készülék ki- és visszaszerelése ismét vízvezeték szerelői felkészültséget kíván, nem is beszélve a kiszerelt készüléknek a forgalmazóhoz történő visszaszállításával járó plusz gondokról.

Esetlegesen a forgalmazó kiküldhet a helyszínre egy szerelőt, de ezért külön díjat fog felszámítani, még akkor is, ha a készülék garanciális, hiszen az ő garanciája csak a készülékre vonatkozott, nem az Ön otthonában történő javításra.JAVASLAT! - Olyan forgalmazót keressen, akinél a készülék ára tartalmazza a kiszállítás és beszerelés költségeit, lehetőleg Magyarország teljes területén. Amennyiben a készülék beszerelését a cég saját szakemberei végzik, a cég teljeskörű, és egész élettartamra szóló garanciát vállalhat mind a készülékre, mind a szerelésre. Így egy esetleges meghibásodás esetén a lehető legrövidebb időn belül, az Ön otthonában, garanciálisan javítják a készüléket.